Lensikö lapa, katkesiko varsi? Teräpiste korjaa ja kierrättää jääkiekkomailoja
Teräpisteen omistaja Tide Lehtosen sydän sykkii jääkiekolle. – Mailoja korjaamalla voin auttaa lajin harrastajia ja tehdä jotain hyvää jääkiekon eteen.
Katkenneet jääkiekkomailat ja niiden lavat korjataan täyteen pelikuntoon Malmin jäähallissa sijaitsevassa Teräpisteessä Helsingissä.
– Mailan ominaisuudet säilyvät korjauksessa entisellään, ja annan työlleni takuun. Mailan korjaaminen on myös ekoteko. Ei ole fiksua, että hiilikuidusta tehty tavara on kertakäyttöistä, toteaa Teräpisteen omistaja Tide Lehtonen.
Hirveää tuhlausta! Näin ajatteli Tide Lehtonen, jääkiekkovarustemaailman grand old man löydettyään – jälleen kerran – katkenneen laatujääkiekkomailan jäähallin roskiksesta. Eikö muka jääkiekkomailaa voi korjata? Onko mitään järkeä, että kun 250–300 euron arvoinen maila räksähtää katki pelin tiimellyksessä, sillä ei ole enää käyttöä?
Ajatus ei jättänyt taitavaa jääkiekkovarusteiden korjaajaa ja luistinten teroittajaa rauhaan.
– Jääkiekkoa haukutaan kalliiksi lajiksi. Ajattelin, että korjaamalla mailoja voisin auttaa harrastajia ja tehdä jotain hyvää lajin eteen, sanoo Lehtonen.
Pitkään kiekkovalmentajanakin toiminut yrittäjä halusi, ettei kalliita laatumailoja ostavien tarvitsisi enää murehtia, että mailan käyttö on aina kerrasta poikki. Ja tietenkin korjaaminen on aina halvempi ratkaisu kuin uuden mailan ostaminen.
– Korjaaminen on myös ympäristöteko. Kierrättämistä. Mailat on tehty hiilikuidusta. Se materiaali ei maadu kovin nopeasti kaatopaikoilla. Olenkin vähän odotellut, milloin jääkiekkomailoille tulee kierrätysmaksu.
Takuu korjatulle mailalle
Tide alkoi selvittää, miten mailojen korjaus onnistuisi laadukkaasti. Niin, että mailan ominaisuudet eivät muuttuisi, vaan korjattu maila olisi yhtä hyvä kuin uusi.
Mies suuntasi katseensa Kanadaan, jääkiekon mekkaan. Netti ja meilit kävivät kuumina.
Tide valitsi kolmen toimijan joukosta amerikkalaisen epoksifirman, joka oli kehittänyt juuri jääkiekkomailojen korjaukseen oman raaka-aineen. Elastisen ja sitkeän epoksimuovin.
– Korjaus tehdään mailan sisään. Mailan grippipinta säilyy ehjänä, eikä ulospäin edes huomaa, että maila on korjattu. Näkyviin jää vain pieni liitosviiva.
Tide otti testiryhmäksi A-junnujoukkueen. Varsikorjaus pelitti heti. Lavan korjaukseen hän kehitteli ns. tuplakorjauksen. Nyt Teräpisteessä on korjattu ja kierrätetty mailoja jo kaudesta 2017–2018.
– Kun ihmiset aluksi kyselivät, kestääkö korjattu maila, annoin heille takuun. Se on yhtä pitkä kuin uusissa mailoissa eli kuukausi.
Yhtäkään korjauskohdasta rikki mennyttä mailaa Tidelle ei ole tuotu.
– Melkein voisin antaa ikuisenkin takuun, mutta olkoon nyt tuollainen. Takuu koskee tietenkin vain korjauskohtaa, ei koko mailaa.
Varren korjaus maksaa 50 euroa ja lavan 60–70 euroa.
– Lavan korjaaminen on huomattavasti työläämpi työ, mutta eniten mailassa ja korjaamisessakin maksaa hiilikuitu. Se on kallis raaka-aine. Tide on hommassaan näillä leveysasteilla edelläkävijä. Hän ryhtyi myös SRS-epoksin Skandinavian jälleenmyyjäksi.
– Ruotsissa ei tietääkseni kukaan korjaa jääkiekkomailoja. Kerrankin ollaan edellä ruotsalaisia, Tide murjaisee.
Teräpiste myy korjattuja jääkiekkomailoja. Korjatun laatumailan saa muutamalla kympillä.