TERÄN MUOTOILU, ELI PROFILOINTI

Mitä terän muotoilu on?

Tehtaalta tullessaan luistimissa on vakio muotoilu, usein 9 tai 10 jalkaa. Mittayksikkönä on jalka, koska jääkiekkoluistinten alkuperä on pohjois-amerikka ja siellä tunnetusti käytetään eri mittayksiköitä kuin meillä. 1 jalka on 30.48 senttimetriä. Jotta paremmin ymmärtäisit mitä esimerkiksi 11 jalan muotoilu tarkoittaa kerron sinulle esimerkin. Kuvittele isoa rengasta, sellaista jonka säde on 11 jalkaa, eli 3 metriä ja 35 senttiä. Renkaan korkeus on siis kaksi kertaa säde, eli 6 metriä ja 70 senttiä. Jos tuo rengas seisoo pystyssä, on maata koskettava alue juuri se mitä luistimeesi 11 jalan muotoilulla syntyy. Jos ympyrän sädettä piennennetään, myös maahan osuva alue pienenee. Tässä yksinkertaisuudessaan se mitä muotoilussa terään teemme, eli joko pienennetään tai suurennetaan jäähän osuvaa aluetta.

Suomessa ei terän muotoilusta tiedetty juuri mitään ennenkuin ruotsalainen teroituskoneiden valmistaja julkaisi markkinointitarkoituksessa ohjeen: ”suoraa osaa 1 cm/10 kg. Tällä mentiin suomessakin todella pitkään. Itse asiassa useat huippupelaajat pelaavat vieläkin tällä tavalla muotoilluilla terillä. He ovat tottuneet siihen pitkän uransa aikana. Pohjois-Amerikassa on aina käytetty vain sädemuotoilua. Sädemuotoilun puolesta puhuu myös kaikki johtavat luistimien valmistajat. CCM, Reebok, Bauer, Graf, Easton, kaikki tulevat tehtaalta sädemuotoiltuna.

Sädemuotoilun etu on se, että vaikka painopiste muuttuisi hieman eteen tai taakse, (niinkuin luistelussa tapahtuu), pysyy jäähän osuva alue yhtä suurena. Tämän takia myös pito pysyy samana koko ajan.

Luistelussa ei käytetä koko ajan vain terän keskiosaa. Vauhtikäännöksessä painopistettä siirretään hieman eteen, jotta käännöksen jälkeen päästään nopeasti eteenpäinluisteluun. Myös takaperinluistelussa painopiste on etuterällä. On myös tilanteita, joissa painopiste on terän kantaosalla. Ja erityisesti käännökset etuperinluistelusta takaperinluisteluun

ja toisinpäin siirtää painopistettä koko terän alueella.

Eri muotoiluilla on valtavasti vaikutusta luisteluusi ja siitä syystä on tarpeellista säännöllisesti muotoiluttaa luistimesi. Jäähän osuvan alueen keskikohta tulee olla jalkaterän keskipainopisteessä. Erittäin usein näkee väärin muotoiltuja luistimia, joissa keskikohta on virheellisesti mitattu terästä. Kun painopiste mitataan kengästä tulee se aina oikeaan kohtaan jalkaasi nähden. Käytämme keskikohdan mittaamiseen varta vasten tätä tarkoitusta varten valmistettua mittauslaitetta. Terien pituudet vaihtelevat ja terän kiinnityskohdissa saattaa olla muutaman millin ero luistimien kesken. Nämäkin virheet korjaantuu, kun mittaus suoritetaan luistimen kengästä.

Muotoilussa saat siis päättää kuinka paljon terästä osuu jäähän luistellessa. Pidempi liukupinta tarkoittaa tasaisempaa luistelua ja enemmän nopeutta. Lyhyempi liukupinta helpottaa kaarroksissa ja ketteryydessä yleensäkin, mutta vie vähän nopeutta pois. Muotoilu parantaa luisteluasi huomattavasti. Väärin muotoiltu terä aiheuttaa lihasten nopeampaa väsymistä, tekee luistelusta vaikeampaa ja heikentää laukausten tehoa.

Terät voidaan muotoilla lisäämään nopeutta, sekä helpottamaan kaarroksia, että luistelun balanssia.

Saadaksesi luisteluun voimaa on sinun luistellessasi pidettävä vartalon painopiste alhaalla. Vain se mahdollistaa oikean luistelurytmin, joka vaaditaan täydellisen tasapainon ja maksimaalisen luistelupotkun saavuttamiseksi. Tämä yhdistettynä oikeanlaiseen muotoiluun nostaa sinut keskivertoluistelijan yläpuolelle. Jos et tiedä mikä muotoilu sinulle sopisi autamme sinua mielellämme. Muotoilun jälkeen teroitamme luistimesi sinulle sopivalla uralla. Tule käymään ja kysy muotoilun eri mahdollisuuksista.

MIKSI MUOTOILLA TERÄT?

Miksi muotoilu kannattaa tehdä aina uusiin luistimiin. Jos olet aktiivinen jääkiekkoilija voit muotoilulla parantaa peliäsi huomattavasti. Tässä syy. Luistimien ja terien valmistajia on useita ja he kaikki käyttävät omaan standardiansa terän muodolle. CCM, Reebok, Bauer, Easton tai Graf eivät tunne sinua ja sinun pelitapaasi. Tästä syystä he muotoilevat luistimet niin, että ne ovat suurimmalle osalle ihan ok. Ovatko ne ok sinulle vai tahdotko juuri sinulle sopivan muotoilun? Toinen seikka mikä on huomioitava uusien luistimien kohdalla on se että ne tulevat usein erilaisilla muodoilla. Toinen luistin saattaa siis olla muotoiltu hieman erilailla kuin toinen. Kuinka tämä on mahdollista? Luistimien valmistajat eivät itse tee teriä, vaan ne tulevat aina jostain toisesta tehtaasta. Kuten niin monessa muussakin valmistusprosessissa, terien valmistuksessa sallitaan pienet marginaalien sisällä olevat +/- heitot lopputuloksessa. Eli vaikka valmistaja kertoisikin terien olevan 9’ säteellä muotoiltuja, voi toinen terä olla 8,5’ ja toinen 9,5. Tälläinen muotoilu voi todellakin pilata pelisi.

Oletko huomannut väsyväsi helposti, tai laukauksesi ja syöttösi heikkenevän ilman mitään järkevää selitystä? Edellinen teroittajasi on saattanut teroittää terät epätasaisesti, tai jopa pilannut muotoilun kokonaan. Joskus näkee luistimia joissa muotoilu on jopa niin tuhoutunut, että vain terän etu- ja takaosa koskettaa jäätä. Tämä johtuu siitä että teroittaja on painanut terää liian lujasti teroituskiveä vasten ja hionut aivan liikaa terää sen keskiosasta. Yhdellä asiakkaalla terän jäähän osuva osa oli aivan terän takaosassa. Tämä johti useaan selittämättömään kaatumiseen taaksepäin. Tai yhdet luistimet, joissa jäähän kosketti vain noin 2 cm. Ei ihme että hän valitti nopeuden hävinneen.

Ei hätää, me pystymme korjaamaan edellisen teroittajan turmelemat terät. Muotoilulla varmistat että molemmissa luistimissa on tismalleen samanlainen profiili. Olet varmasti myös kuullut etupainoisesta muotoilusta. Tämä tarkoittaa sitä että terä muotoillaan ikäänkuin hieman etukenoon. Tämä tekee luisteluasennosta hieman eteenpäin ”kaatuvan”. Nopeat paikaltaan lähdöt helpottuvat ja kaarreluisteluun saa lisää voimaa. Miinuspuolena on maksimivauhdissa eteenpäin kaatumisen tunne. Jos et normaalilla muotoilulla pääse tarpeeksi alas peliasentoon, voi eteen painotettu muotoilu olla ratkaisu pulmaasi. kokeile kuitenkin aina ensin normaalia keskelle painotettua muotoilua.

KENEN KANNATTAA MUOTOILUTTAA TERÄT?

Kaikki pelaajat hyötyvät terien muotoilusta. Kuten aiemmin todettiin, 80-90% teristä on hieman eri muotoilu kummassakin terässä. Muotoilemalla terät saat luisteluusi huomattavasti enemmän tehoa.

Mutta, tehoa voidaan saada vieläkin enemmän kun muotoilussa otetaan huomioon luistelutyylisi.

Nuorimmat pelaajat, sekä aloittelijat hyötyvät muotoilusta erittäin paljon, koska näin heidän ei tarvitse niin paljon yrittää korjata väärän muotoilun aikaansaamaa tasapainottomuutta. He sopeutuvat uuteen muotoiluun nopeasti ja kehittyvät huomattavasti nopemmin kuin muotoilemattomilla tai väärin muotoiluilla luistimilla. Vanhemmilla pelaajilla vääränlainen muotoilu on saattanut aiheuttaa vääränlaisen peliasennon, jota oikein tehdyllä muotoilulla voidaan korjata. Tottuminen voi viedä hieman aikaa, mutta totuttuaan he saavuttavat huomattavasti tehokkaamman peliasennon ja luistelun. Uuteen muotoiluun tottuminen ei kuitenkaan ole sen ihmeellisempää kuin uusiin luistimiin tottuminen. Yleensä yksi luistelukerta riittää, nuorimmilla ei sitäkään. Tule käymään ja keskustelemaan muotoilun eri vaihtoehdoista.

KUINKA USEIN KANNATTAA MUOTOILLA?

Kaikki luistimet on hyvä aika ajoin muotoilla uudestaan. Jos teroitutat aina meillä, riittää että muotoilu tehdään uudestaan noin 10-15 teroituskerran jälkeen.

HINTA

Muotoilu maksaa 20 euroa ja se sisältää teroituksen.