Teräpisteen Tide Lehtonen – jääkiekkovarustemaailman Pelle Peloton

”Meidän veljeskaartissa jokainen on osannut luistella saman tien, kun on laittanut luistimet jalkaan”, Tide Lehtonen nauraa. Hänen ensimmäinen valmennuspestinsä oli JYPissä seitsemän vuotta nuoremman veljensä joukkueen valmentajana.

Jos jotakin voi jääkiekkoharrastuksen hyväksi tehdä, sen Teräpisteen omistaja Tide Lehtonen tekee. Jos ratkaisua ei ole valmiina, Tide kehittää sen. Sinnikkäästi ja laadusta huolehtien.

Tide Lehtonen on elänyt ikänsä jääkiekkomaailmassa. Valmentanut 27 vuotta ja pelannut poikasena itsekin. Myynyt varusteita ja nähnyt, mikä merkitys hyvillä varusteilla on. Ollut ennen myyntihommia leipurina 15 vuotta.
”Aikaiset työvuorot leipurina mahdollistivat valmentamisen ja illat jäähallilla”, hän kertoo.  
Tide tuli alkujaan Malmin jäähallilla sijaitsevaan Teräpisteeseen työntekijäksi. Maine taitavana luistinten teroittajana kiiri nopeasti. Hän ja silloinen Teräpisteen omistaja Juha Aalto halusivat luoda Stadin parhaan luistinten teroituspisteen, jolla on myös säännölliset aukioloajat.
Kun kiekkoväki alkoi kysellä Tideltä apua varusteiden korjaamiseen, hän hommasi suutarin ompelukoneen, pyysi muutaman neuvon Suutariliiton puheenjohtajalta ja ryhtyi ompelemaan. Sen taidon ja tarkkuuden hän oli oppinut jo aikoinaan isänsä tehtaalla. Rullaverhotehtailijan poika arvelee ommelleensa ”varmaan miljoona kilometriä ommelta”.
Teräpisteen Tide osti omakseen vuonna 2017.

Teräpiste tunnetaan teroitustaidoistaan.

Terän muotoilu: räjähtävää voimaa vai kovaa nopeutta?

Teroittamisen lisäksi Tide ja hänen taitavat työntekijänsä muotoilevat luistinten teriä kunkin kiekkoilijan tarpeeseen sopivaksi.
”Terän muotoilu on tosi tärkeä juttu. Muotoilu tehdään pelaajan pelityylin mukaan, joku haluaa ketteryyttä ja toinen kovaa suoraluistelunopeutta.”
Tide käynnisti Teräpisteessä myös laadukkaiden irtoterien vuokrauksen, sillä hän halusi huippulaatuisten irtoterien olevan kaikkien kukkarolle mahdolliset.
Nyt Bladetech-luistinterien vuokraus on jo täydessä vauhdissa Teräpisteessä. Bladeflex-palvelun jäsenet saavat edullisella kuukausimaksulla käyttöönsä Bladetech Flex-Force -huipputerät ja 2–4 teroituskertaa kuussa. Pelkkien terien leasinghinta on 15 euroa kuukaudessa.
Teräpisteen ollessa kiinni teroitukseen tulevat luistimet voi jättää lukolliseen kaappiin. Sieltä ne voi valmistuttuaan myös hakea, vaikkei liike olisi auki.
Tiden putiikissa myydään myös erkkoja, teippejä ja luistimennauhoja. Korjataan katkenneita mailoja ja rikkimenneitä lapoja sekä kierrätetään korjatut laatumailat myyntiin.
Tide on myös perustanut pikku jääkiekkomuseon putiikkinsa seinälle. Vitriinissä on Lehtosen veljeskolmikon jääkiekkovarusteita ja rakkaimpia muistoja, kuten 1970-luvun lopulta oleva kuva lapsuuden kotikunnan Korpilahden Pyrinnön joukkueesta pelipaidat päällä.
Nähtävillä ovat myös 1980-luvun alusta olevat muoviluistimet.
”Ne aiheuttavat ylivoimaisesti eniten keskustelua. Muoviluistimet olivat tuolloin suurta muotia ja iso kehitysaskel. Aiemmin luistimet olivat nahkaisia lerppuja, joissa olivat nilkat kovilla.”

Tide on kerännyt vitriiniin muistojen kimaran jääkiekkovarusteista vuosien varrelta.

Valistusta ja työrauhaa

Jääkiekosta juttelemiseen Tide ei kyllästy koskaan. Hänen tiskilleen tullaan vaihtamaan ajatuksia niin varusteista kuin lajista ylipäätään. Myös junnutyö on yhä Tiden sydäntä lähellä.
”Yritän valistaa vanhempia ja ohjata heitä oikeaan suuntaan.”
Tide on aikoinaan valmentanut junnuja JYPissä, HJK:ssa, Kiekko-Tiikereissä, Grankulla IFK:ssa, Vuosaaren Viikingeissä ja Red Wingsissä. Naisten joukkueita hän luotsasi Etelä-Vantaan Urheilijoissa ja Karhu-Kissoissa. 
Jutellessaan vanhempien kanssa Tide puhuu työrauhan antamisen tärkeydestä valmentajalle sekä muistuttaa, että junioriurheilussa tulos ei ole se, mikä lukee tulostaululla.
”Jääkiekko ei eroa koulusta mitenkään. Junnuthan ilmoittautuvat kiekkokouluun. Harjoitukset ovat oppitunteja ja pelit kuin koulun kokeet. Jos opettamista ja opettelua tehdään laadukkaasti suunnitelman mukaan, tulostaulu alkaa väistämättä muuttua jatkossa positiiviseen suuntaan.”
Valmentajan hommat ovat nyt jääneet Tideltä, mutta hän nauttii yhä suuresti lajista ja jäähallin tunnelmasta.
”Olen unelmatyössäni. Suhtaudun tähän kunnianhimoisesti ja rakkaudella. Haluan tehdä asiat kiekkoväelle helpoksi ja taata laadun.”