LUISTINTEN TEROITUS

KUINKA LUISTIMET TOIMIVAT.

Ennen kuin käsittelemme itse teroitusta on ensin hyvä tietää muutama perusasia luistelusta ja siitä kuinka luistin toimii. Luistellessa luistelijan paino jakaantuun terän kanteille ja terä pureutuu jäähän. Luistin saa luistonsa ohuesta vesikerroksesta joka muodostuu terän alle ja toimii ikäänkuin voiteluaineena. Luistoon vaikuttaa moni asia, esimerkiksi luistimille tuleva paino ja jään lämpötila. Tärkeintä luiston kannalta kuitenkin on se miten luistimet on teroitettu, kuinka syvä ura luistimissa on ja kuinka pitkä liukupinta terissä on. Teroitustapa ja teroituksen laatu joko lisää tai vähentää luistoa. Parempi luisto lisää nopeutta, kun taas heikompi luisto vähentää sitä.

Ylläolevassa käsiteltiin vain liukumista, mutta luistelu on paljon muutakin. Kiihdyttämistä, pysähtymistä ja kääntymistä. Teroitustapa (uran syvyys ja profiili) vaikuttaa myös näihin luistelun osa-alueeisiin.

Teroitettaessa luistimen terään muodostuu ura terän kanttien väliin. Syvällä uralla teroitetuissa luistimissa on ura selvästi havaittavissa. Se muodostaa terävämmän kantin joka puree jäähän erittäin hyvin. Syvä ura lisää terävyyden tuntua. Samalle se kuitenkin pyrkii ohjaamaan luistelijaa. Syvä ura antaa loistavan pidon tehdä jyrkkiä käännöksiä. Miinuspuolena on terän uppoaminen jäähän enemmän ja sitä kautta luisto vähenee ja luistelu on raskaampaa. Etua saavutetaan siis käännöksissä, haittana nopeuden vähentyminen ja luistelun vaikeampi kontrollointi. Matala ura lisää nopeutta, mutta pito on huonompi, koska terän kantin kulma on suurempi. Kiihdytys, ketteryys ja tiukat käännökset saattavat tuntua hankalammilta alkuun kunnes opit kontrolloimaan terää. Jääkiekkoilija tarvitsee terän jossa nopeus ( kiihdytys ja liuku ) ja ketteryys (käännökset, ja pysähtyminen) yhdistyvät. Urasyvyyden joka mahdollistaa tämän, löytää vain kokeilemalla erilaisia vaihtoehtoja.

Hyvä esimerkki teroituksen vaikutuksesta luisteluun on verrata pikaluistelijaa jääkiekkoilijaan. Nopeimmat NHL pelaajat luistelevat yli 30km/t, kun taas pikaluistelijat saavuttavat lähes 50km/t nopeuden. Onko pikaluistelijat siis parempia urheilijoita? Ei välttämättä, ja syy nopeuseroon on yksinkertainen. Paras tapa vangita liun mahdollistavaa vettä mahdollisimman paljon terän alle on matalampi ura tai jopa tasaterä. Terä luistaa paremmin koska luistelijan paino jakaantuu suuremmalle alueelle. Tästä syystä pikaluistelijan terät ovat pitkät. Terässä ei myöskään ole uraa, jolloin koko terä koskettaa jäätä. Painon jakaantuessa suuremmalle alueelle vähenee jäähän kohdistuva paine ja kitka pienenee. Kuitenkin nopeus on vain yksi luistelun osa-alue. Saman pikaluistelijan on oltava varovainen kaarteissa tai hän voi kaatua. Tasaterällä saavutetaan siis suuri nopeus, mutta se on pois ketteryydestä. Jääkiekkoilija tarvitsee näitä molempia ja tästä syystä jääkiekkoilijan terä on aina kompromissi nopeuden ja ketteryyden suhteen. Tämän saavuttamiseksi on löydettävä oikea urasyvyys ja terän profiili. Ura terään syntyy normaalissa teroituksessa. Terän profilointi tehdään varta vasten sitä tarkoitusta varten suunnitellulla laitteella. Pelkästään oikean urasyvyyden löytäminen saattaa parantaa luistelua merkittävästi, mutta sillä ei vielä päästä samaan lopputulokseen kuin terän profiloinnilla joka perustuu pelaajan pelityyliin. Siitä lisää profilointi osassa.

PERINTEISEN SÄDEURA TEROITTAMISEN PERUSTEET

Teroitukseen liittyvä myytti on, että yksi teroitus on terävämpi kuin toinen. Se ei pidä paikkaansa. Jokaisen teroituksen jälkeen teroitustyylistä riippumatta terät ovat aina yhtä terävät. Urasyvyys ja kanttien korkeus saavat terän tuntumaan joko terävämmältä tai tylsemmältä. Teroituksessa terään muodostetaan ura. Tästä syystä teroittajan tulee muotoilla teroituskivi halutun urasyvyyden mukaisesti. Uran muodostava säde on oikestaan aika helppo ymmärtää. Jokainen on joskus piirtänyt harpilla ympyrän. Teroittajalla on käytössään harpin sijaan timanttipäinen kivenmuotoilulaite. Urasyvyydet erotellaan ympyrän säteen eri pituuksilla. Esimerkiksi 22mm ura muodostuu kun teroituskivi muotoillaan 22mm säteellä. Kiven hiova pinta on silloin kuin osa ympyrän kehästä, ympyrän jonka säde on 22mm. Katsomalla luistimesi terää näet terän kantit ja uran niiden välillä. Säde jonka valitset vaikuttaa siihen kuinka syvä tai matala ura on. 22mm säde muodostaa syvemmän uran kuin 29mm säde. Uran syvyys vaikuttaa pelaamiseesi, joskus positiivisesti ja joskus negatiivisesti.

Yksi ja samanlainen ura ei sovi kaikille. Teroituspaikka joka teroittaa aina samalla uralla suorastaan halventaa luistelijoita. Urasyvyyksiä on valittavana useita. Urasyvyyteen vaikuttaa mm. kokemus, paino, pelipaikka, ketteryys, voima, taito, jään lämpötila jne.

KUINKA ME TEROITAMME?

Oikein teroitettu luistin parantaa luisteluasi huomattavasti. Onko koskaan käynyt niin että juuri teroitetut luistimet ovatkin jäällä tuntuneetkin tylsiltä? Uskon että näin on meille kaikille joskus tapahtunut. Tämä on johtunut huonosta ja vääränlaisesta teroituksesta. Ennen teroitusta kysymme haluamasi uran syvyyden. Tiesitkö että jos olet kevyt voit käyttää syvempää uraa kuin painava pelaaja tai että matala ura lisää nopeuttasi? Älä välitä, useat kokeneemmatkaan pelaajat eivät tätä tiedä. Varaa aikaa hieman enemmän kun tuot luistimesi meille ensimmäisen kerran. Käydään läpi ura vaihtoehdot ja keskustellaan niiden tuomista hyödyistä ja haitoista. Sen jälkeen sinä teet valinnan urasyvyydestä jonka uskot itsellesi parhaiten sopivan.

KUINKA VALITA URASYVYYS?

Urasyvyyksiä on valittavana useita erilaisia. Luistimen terä on mailaan verrattavissa oleva henkilökohtainen varuste. Niinkuin mailoissa oli erilaisia lapoja ja varren jäykkyyksiä, niin myös teroituksissa on eroja.

Esimerkiksi taitoluistimissa ja maalivahdin luistimissa on leveämpi terä. Näin sama ura tuntuu terävämmältä kuin pelaajan luistimessa. Nykyään maalivahdin luistimiin on saatavilla myös 3 mm leveitä teriä, eli samanlevyisiä kuin pelaajien terät. Huomioi tämä teroituksessa. Jos edellisissä luistimissa oli normaali 4 mm leveä maalivahtiterä, niin saadaksesi saman pidon sinun täytyy vaihtaa uraa syvemmäksi. Pienentämällä sädettä, eli urasyvyyttä noin 5 mm pääset samaan terävyyteen.

Miksi et tiennyt tätä? Useimmat teroituspaikat eivät vaivaidu kertomaan näistä vaihtoehdoista, vaan teroittavat kaikki luistimet samalla uralla.Useimmat teroittajat eivät kysy mitään toivomuksia teroituksen suhteen ja toiset tarjoavat kahta vaihtoehtoa, syvää ja matalaa uraa. Varoitus, se mikä toisessa paikassa on syvä ura, voi toisessa paikassa olla jotain aivan muuta. Todellisuudessa et ikinä tiedä millä säteellä ura on tehty. Voit tietysti kysyä sitä, mutta valitettavan usein edes teroittaja ei joko tiedä, tai ei suostu sitä kertomaan. He eivät halua luopua yhden uran teroitus rutiinistaan, koska se vaatisi lisää töitä ja huolellisuutta. Se myös lisää kiven kulumista ja täten hieman nostaa kustannuksia. Meillä käytetään todellisia lukuja jotka kertovat millä uran säteellä teroitamme. Kun teroitutat meillä tiedät tarkasti mikä ura luistimeesi tulee. Jos joudut teroittamaan luistimesi jossain muualla, kerrot vain teroittajalle urasyvyytesi ja saat aina saman uran. Jos teroittaja ei suostu teroittamaan halauamallasi uralla tai yrittää periä siitä extraa, kävele ulos ja yritä toisessa teroituspaikassa. On erittäin hyvä tietää todellinen urasyvyys, koska sillä varmistat että saat aina haluamasi teroituksen. Mikään ei harmita enemmän kuin hypätä jäälle tärkeään peliin juuri teroitetuilla luistimilla ja huomata että ura ei olekaan sama kuin viimeksi. Koskaan ei tulisi epäröidä teroittaa luistimia ennen tärkeää peliä. Jotkut NHL pelaajat teroituttavat luistimensa jopa jokaisella erätauolla. He eivät epäröi, koska huoltaja tietää tarkalleen millaisen uran pelaaja haluaa. Sinunkaan ei tulisi epäröidä. Kerro aina millaisella uralla haluat luistimesi teroitettavan. Lisäksi samalla uralla teroittaminen ei kuluta terää niin nopesti kuin jatkuva urasyvyyden vaihtaminen.

KUINKA TÄRKEÄÄ ON JÄÄN LÄMPÖTILA?

Jään lämpötilalla on suuri merkitys urasyvyyttä valittaessa. Jäätä on oikeastaan kahden tyyppistä, ”pehmeää jäätä” ja ”kovaa jäätä”, tunnetaan myös nimillä ”hidas jää” ja ”nopea jää”. Hidasta jäätä on kaikki jää jonka lämpötila on korkeampi kuin –5 celsius. Nopeaa jäätä on jää jonka lämpötila on -5 – -8 celsius. Pehmeällä jäällä kantit uppoavat jäähän syvemmälle hidastaen vauhtiasi ja tehden luistelusta raskaampaa. Kovalla jäällä tarvit enemmän uraa saadaksesi tarpeeksi pitoa. Jos pelaat useissa eri halleissa saattaa luistelusi tuntua hyvinkin erilaiselta eri halleissa. Nyrkkisääntönä voidaan käyttää sitä että kovalle jäälle enemmän uraa.

Mitä voin siis tehdä? Ei tietenkään ole taloudellista teroittaa luistimia joka kerta eri hallia varten. Kuitenkin jos kyseessä on tärkeä ottelu, on varmasti turhaa antaa vastustajalle tasoitusta jäähän sopimattomalla terällä. Tästä syystä esimerkiksi NHL pelaajat teroituttavat luistimensa aina vieraspeleihin. Kerro meille jos siirryt pelaamaan kovalta pehmeälle jäälle tai päinvastoin. Me opastamme oikean urasyvyyden löytämisessä. Jään lämpötilaa voit kysyä hallin vahtimestarilta. He kuitenkin seuraavat jään lämpötilaa päivittäin jäähdytyskoneiden mittareista. Karsiaksemme kustannuksia on meillä mahdollista ostaa 5 tai 10 kerran teroituskortti, jolla säästät kustannuksissa selvästi.

OK, LÖYSIN URASYDYYDEN JOSTA PIDÄN, MITÄ SEURAAVAKSI?

Pidä mielessä urasyvyytesi, näin saat joka kerta samanlaisen uran luistimeesi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä että tämä urasyvyys olisi aina se paras. Luistelusi kehittyminen, pelipaikan vaihto, painon nousu tai lasku, sekä jään lämpötila saattaa aiheuttaa tarvetta urasyvyyden muuttamiseen. Kerro meille jos luistimesi eivät tunnu hyviltä, niin keskustellaan erilaisista muutoksista teroitukseen.

Mitä sauraavaksi?

Nyt sinulla on meidän teroittamat luistimet, mitä teet sauraavaksi? Menet tietysti luistelemaan! Jos urasyvyys muuttui tunnet eron. Totuttelemiseen menee jonkun aikaa, mutta olemme varmoja että useimmiten olet tyytyväinen lopputulokseen. Eikä hätää jos et ole tyytyväinen, muista mistä et pitänyt ja minkälaisia ongelmia luistelussa ilmeni. Lipsumista, luistimen pomppimista jarrutuksessa, hitautta, helposti väsymistä jne. Tuo luistimesi meille ja kerro ongelmista. Teroitetaan luistimet uudelleen ja yritetään löytää se oikea urasyvyys joka sinulle sopii.

HINTAMME

Persoonallinen teroituspalvelumme ei maksa sinulle yhtään ylimääräistä. Kustomoitu teroitus maksaa siis vain 10 euroa. Suunnilleen saman verran kuin teroitus paikassa, jossa et tiedä mitä terällesi oikeasti tehdään. Meillä on tarjolla myös 10 kerran teroituskortti hintaan 85 eur. Terän profilointi maksaa 20 euroa ja se sisältää teroituksen. Me emme veloita extraa eri urasyvyyksistä, taitoluistimista tai maalivahdin luistimista kuten jotkut teroituspaikat tekevät. Laadun takeena käytämme markkinoiden laadukkaimpia teroituskiviä. Ne takaavat sileän jäljen, joka lisää liukua ja nopeutta. Me myöskin puhdistamme kiven siihen jääneestä metallista jokaisen parin jälkeen. Jotkut teroituspaikat yrittävät teroittaa mahdollisimman pitkään puhdistamatta kiveä. Miksi näin, no , säästääkseen rahaa, kiveä ja tietysti aikaa. Mutta tekemällä näin saat terän joka on kaikkea muuta kuin sileä ja todennäköisesti urakaan ei ole se mitä piti koska kivestä on uran muoto jo kulunut pois. Tee testi, tutki terän pohjaa ja vertaile meidän teroitusta muihin. Onko pohja sileä vai karkea? Voit kuvitella kumpi terä luistaa jäällä paremmin. Terän tulisi olla sileä ja kiiltävä. Jos näin ei ole, et saa luistimistasi kaikkea irti. Tule meille niin korjaamme asian.

Liikkeemme on varustettu Blackstonen pro-tason teroitusasemalla. Puhdistamme koneen päivittäin ja huolamme säännöllisesti, jotta takaamme tasaisen huippulaadun jokaiselle asiakkaalle. Pelkkä huippuluokan kone yksinään ei takaa huippu laatua. Sen tekee huippuluokan kalusto yhdistettynä vahvaan osaamiseen, omistautumiseen ja huolellisuuteen jokaisessa yksityiskohdassa. Meille teroitus on kunnia-asia ja meiltä saat jokaisella kerralla samanlaisen huippuluokan teroituksen. Meillä hyvä teroittaja on aina paikalla. Haluamme aina tarjota huippuluokan palvelua. Olemme varmoja että kokeiltuasi meidän teroitusta tulee meistä suosikkiteroituspaikkasi.

Meillä teroitus tehdään aina huolellisesti ja laadukkaasti. Me käytämme sen ajan jonka huipputeroitus vaatii. Meillä riittää kärsivällisyys tehdä teroitus huolellisesti ja laadukkaasti vaikka jono alkaisikin kasvaa. Siltikin, vaikka seisoisit 15 minuuttia jonossa, tiedät että vuorollasi sinunkin luistimesi saavat tuon huolellisen ja laadukkaan käsittelyn vaikka jonoa olisikin. Meille on olemassa vain yksi tapa teroittaa, eli huolellisesti ja laadukkaasti, jokainen kerta. Jonottamattakin selviää. Voit tietysti jättää luistimesi meille ja tulla hakemaan ne seuraavana päivänä. Tai käyttää meidän Teräbox-palvelua.

Monet teroitusta tarjoavien liikkeiden tai teroituspajojen omistajat eivät pidä teroitusta vaikeana asiana, joten he eivät paljon välitä minkälaista teroituspalvelua he tarjoavat. Ette tiedäkään kuinka monta kertaa olemme teroittaneet uudestaan tällaisen teroitttajan pilaamia teriä. Pro-tason teroittajia on tosiasiassa hyvin vähän. Pro-tason teroittajalla on takanaan tuhansien parien teroitus, tietoa terien erilaisuudesta ja kestävyydestä. He ovat myös itse jääkiekkoilijoita, joten he tietävät mitä jääkiekkoilija tarvitsee. Pro-tason teroittaja tietää kuinka säästää terää, ei kuluttaa sitä saadakseen myytyä lisää teriä. Sellainen on pro-tason teroittaja, ja sellaisen tapaat aina kun käyt meillä teroittamassa luistimesi.

FBV Teroitus

Flat Bottom V, eli FBV teroitus. Tässä uramallissa yhdistyy tasaterän hyvä liuku normaalin sädeuran terävyyteen. Kuten nimikin sanoo, on ura ikäänkuin keskeltä tasainen V. Tasainen pohja mahdollistaa paremman liun ja V:n kanttien kulmat hyvän terävyyden. FBV teroituksessa on olemassa paljon vaihtoehtoa, perinteisen uran mukaisesti. Eli, jos urasi on ollut esimerkiksi 22mm säteellä, löytyy FBV teroituksesta tuon uran kanttien terävyyttä vastaava vaihtoehto. Näin luistimesi säilyvät yhtä terävinä, mutta liuku paranee. Jo nyt noin 97% tekemistämme teroituksista on FBV uralla. Älä epäröi kokeilla uutta FBV uraa, koska se ei vaadi totuttelua. Ainoa muutos on, että luistimesi liukuu paremmin. Kerromme pian lisää FBV teroituksesta omassa FBV-teroitusta käsittelevässä artikkelissa.

TEROITUSTAKUU

Olemme saaneet mainetta erinomaisena teroituspaikkana. Tämä johtuu siitä, että otamme teroituksen vakavasti. Tästä syystä tarjoamme teroitukselle 100% takuun. Jos et ole tyytyväinen teroitukseemme, teroitamme luistimesi ilmaiseksi uudestaan. Niin yksinkertaista.

 

Muista että jos uraa muutettiin, vaatii totuttelu muutaman luistelukerran. Joka kerta kun uraa muutetaan luistelu tuntuu aluksi hieman erilaiselta, joskus jopa hankalalta, varsinkin jos et teroituta luistimia säännöllisesti. Totuttuasi uuteen uraan olet varmasti tyytyväinen lopputulokseen. Useimmat asiakkaistamme ovat kertoneet luistelun kehittyneen uudella urasyvyydellä.